Publisert 26. oktober 2010


Hvordan lage et favicon

Favicon står for favorite icon og er et ikon som vises ved siden av navnet på en hjemmeside i vinduet eller fanen, og ved adressen til siden i adresselinjen. Det vil også vises ved siden av navnet på siden om man bokmerker siden. Her på Lag en hjemmeside bruker jeg dette faviconet:

favicon

Hvordan lage et favicon

Det fins massevis av sider på nettet der man kan finne gratis ferdige favicon som man fritt kan benytte på hjemmesiden. Søk på free favicon, så får du mange treff. Det er også mulig å lage sitt eget favicon. Ved hjelp av Photoshop kan man for eksempel klippe ut en del av et bilde som bakgrunn og legge over en bokstav, slik jeg har gjort det. Faviconet må være lagret som en ico-fil. For å lagre et bilde som en ico-fil kan man gjøre en av følgende:

Et favicon må være i størrelsen 16x16px eller 32x32px. Bruk paint om du ikke har Photoshop. I photoshop skaper man en ny arbeidsflate med ønsket oppløsning. For å lage faviconet til Lag en hjemmeside klippet jeg ut en liten kvadratisk del av banneret, forminsket til 32x32px og la på tekst over bildet. Med pluginen jeg linker til over er det bare å slå sammen lagene og lagre i ico-format, som man finner i nedtrekksmenyen når man skal lagre filen.

Hvordan vise et favicon på hjemmesiden

For å vise faviconet på hjemmesiden laster du det opp til rotmappen og skriver inn:

<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico">

i head-delen i html-dokumentet. Ofte vil ikke ikonet vises før man starter nettleseren på nytt fordi nettleseren henter ikonet fra et bufferminne (cacheminne) som ikke oppdateres før man starter nettleseren på nytt.

< Forrige artikkel: Hente ut data

Neste artikkel: Søkemotoroptimalisering (SEO) >Til toppen av siden


Hva syns du om Hvordan lage et favicon? Send inn en kommentar!

Kommentaren blir kun sendt inn via mail, jeg legger foreløpig ikke ut kommentarer på nettsiden.

Kommentar *

E-post

Artikkel

Kontrollspørsmål *
Hva er hovedstaden i Norge?
(små bokstaver)

* Obligatorisk felt


Skjul kommentarfelt
RSS Lag en hjemmeside